Bu Ev İşlerini Kim Yapıyor Kuzum ?

Bu çalışma Türkiye’nin modernleşme tarihini, ev teknolojileriyle ilgili anlam ve söylemlerin değişimi ve dönüşümü üzerinden inceliyor. Her dönemin hâkim söylemini açığa çıkarmaya çalışırken, bu hâkim söylemi yekpare ve sabit olarak düşünmek yerine, paradokslarıyla, karmaşıklığıyla ve dinamik yapısıyla düşünüp anlamaya çalışıyor. Toplumsal cinsiyet ve teknoloji arasındaki ilişkiyi yeniden kurarak, Türkiye’deki elektrikli ev teknolojilerinin toplumsal tarihini ve kadınların gündelik hayatlarındaki modernleşmenin izini medya içerikleri aracılığıyla açığa çıkarmayı hedefliyor. 1930-2020 yılları arasında çeşitlenerek ülkeye giren elektrikli ev aletlerinin kadınların gündelik hayatlarında yarattığı değişimi, bu değişimin ev içi iş bölümüne ve ev işinin tanımlanmasına etkisini ve tüm bunların modernleşme anlayışındaki yerini çeşitli ulusal gazeteler ve ekleri; kadın, yemek ve bilim ve teknik dergileri; TV reklamları; filmler; elektrikli ev aleti üreten çeşitli firmaların sosyal medya hesaplarını inceleyerek değerlendiriyor ve elde edilen verilerin analizini kronolojik bir hat izleyerek sunuyor. Bu inceleme yapılırken toplumsal cinsiyet rolleri ve bunun hanedeki yansımalarının yanı sıra Cumhuriyet yönetiminin kuruluşundan bu yana farklı biçimlerde üretilmeye devam edilen modernlik algısı, modernleşme pratikleri ve bununla bağlantılı ikilikler (Batılı-Doğulu, varsıl-yoksul gibi) üzerinde duruyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, ocak, elektrikli süpürge, küçük ev aletleri gibi ev teknolojilerinin haneye dahil oluş hikâyesi, ne tür söylemler ve vaatlerle (ve hangi) kullanıcılarla buluşturuldukları, bu esnada toplumsal yapıda meydana getirdikleri değişiklikler bu kitabın temel izleklerini oluşturuyor.

Kategoriler: ,

Kitap Bilgisi

Boyutlar 13 × 21 cm
Kitabın Özgün Adı

Bu Ev İşlerini Kim Yapıyor Kuzum ?
Asrileşmeden Robotlaşmaya Ev ve Kadınlık Tezahürleri

Yayın tarihi

2023

Sayfa Sayısı

424

ISBN

978-625-99286-0-9

Yazar Bilgisi

 

 

 

 

 

 

 

Leyla Bektaş Ata, Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri’nde tamamladığı doktorası 2019 İlhan Tekeli Doktora Tez Ödülü’nü aldı. Bir süre Cardiff Üniversitesi Coğrafya ve Planlama Okulu’nda misafir araştırmacı olarak bulundu. Kent, toplumsal cinsiyet, yoksulluk üzerine anlatı ve (oto)etnografinin imkânlarıyla yürüttüğü araştırmalar Dicle Koğacıoğlu, Ferhunde Özbay, Sevilay Kaygalak ödülleri aldı. 2021 yılında İdealkent Yayınları’ndan çıkan Limontepe’de Yaşamak, Büyümek, Beklemek: Kentsel Dönüşüm Öncesi Bir Mahalle Anlatısı adlı kitabı aynı yıl Zeytinburnu Belediyesi tarafından verilen Kent Çalışmaları Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Halen Kadir Has Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışıyor.

 

Defne Karaosmanoğlu, Doktorasını McGill Üniversitesi İletişim Çalışmaları Programı’nda tamamladı. Daha sonra SOAS Yemek Çalışmaları Merkezinde doktora sonrası araştırmacı oldu. 2017 yılında Yemekle Devriâlem: Küreselleşme, Kimlik, Teknoloji kitabı Kitap Yayınevi tarafından yayınlandı. Araştırmalarını kültürel çalışmalar, siyasal iletişim, yemek ve teknoloji çalışmaları üzerine yürütmektedir. Halen Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta, ulus markalaşması, kamu diplomasisi ve medya analizi üzerine dersler vermektedir.

https://www.traditionrolex.com/21

 

Bahar Emgin, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde lisans eğitimini, İzmir Ekonomi Üniversitesi Tasarım Çalışmaları programında yüksek lisans ve Bilkent Üniversitesi Görsel ve Kültürel Çalışmalar programında doktora derecelerini tamamladı. Araştırma alanları arasında tasarım tarihi, maddi kültür çalışmaları ve teknoloji tarihi bulunmaktadır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışıyor

Satın Al