Aşırı Metalaşma Çağında Konutu Savunmak

Günümüzde dünyanın bütün büyük kentlerinde konut krizi yaşanıyor. Buraya nasıl gelindi ve bu konuda neler yapabiliriz?

Konut herkesin ihtiyacı ve hakkıdır. Fakat bugün, yuvamız olan konutlar birer metaya dönüştürülmektedir ve bu durum, kentlerdeki eşitsizliği daha da ağırlaştırmaktadır. Gayrimenkul kârları, toplumsal ihtiyaç olarak konuttan daha önemli hale gelmiştir. Yoksullar daha kötü konutlar için daha fazla ödemek zorunda kalmakta, mahalle toplulukları kentsel yenileme yoluyla seçkinleştirmenin ve yerinden edilmenin şiddetine maruz kalmaktadırlar. Insana yaraşır konut sahibi olmak ya da böyle bir konutta yaşamak, bugün ancak ekonomik gücü buna yetenlerin erişebileceği bir toplumsal ayrıcalığa dönüşmüştür.

Konutu Savunmak önde gelen kent planlamacılarından Peter Marcuse ile sosyolog David Madden’in konut krizini mercek altına aldıkları kapsamlı bir çalışmadır. Marcuse ve Madden, konut krizinin nedenlerini ve sonuçlarını inceleyip ilerici alternatiflere olan ihtiyacı ayrıntılarıyla ortaya koyuyorlar. Konut krizinin palyatif politika değişiklikleriyle çözülemeyeceğini ileri sürüyorlar. Konut krizinin derin siyasi ve ekonomik kökenleri vardır. Bu yüzden de çözüm, krize verilecek radikal bir karşılığı gerekli kılmaktadır.

Kategoriler:

Kitap Bilgisi

Kitabın Özgün Adı

Aşırı Metalaşma Çağında Konutu Savunmak

Yazar

David Madden, Peter Marcuse

Çeviri: Şerife Geniş

Yayın tarihi

Kasım 2021

Sayfa Sayısı

198

ISBN

978-605-70419-9-9

Etiket Fiyatı

64 TL

Yazar Bilgisi

David Madden, Peter Marcuse

Çeviri: Şerife Geniş

Peter Marcuse Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Enstitüsü’nde Kentsel Planlama Bölümü’nden emekli Onursal Profesördür. ABD, İngiltere ve diğer çeşitli Avrupa ülkelerinde Almanca’nın yanı sıra İngilizce olarak da kapsamlı yazılar yazmıştır. Çalışmaları ayrıca Nation, New York Newsday, Monthly Review, Shelterforce ve diğerleri gibi gazete ve dergilerde yer almıştır.

David Madden London School of Economics’te Sosyoloji Bölümü ve Şehirler Programı’nda Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır. Önde gelen şehir araştırmaları dergilerinden bazılarında yayınlanmış akademik makaleleri bulunmaktadır ve CITY dergisinin editörüdür. Ayrıca LSE Review of Books, Washington Post ve Guardian gibi yayın organlarında incelemeleri ve yorumları yayınlanmaktadır.

Şerife Geniş Sosyolog. Tekirdağ’ın Malkara ilçesi, Deveci köyünde doğdu. Lisans derecesini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini Illinois Üniversitesi (Urbana-Champaign kampüsü) Sosyoloji Bölümünden aldı. 2009-2011 yıllarında Illinois Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde, 2017-2018 yıllarında da Minnesota Üniversitesi’nde Interdisciplinary Center for the Study of Global Change’de misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi ve araştırma projelerinde yer aldı. Türkiye’de Samsun 19 Mayıs ve Gaziantep Üniversitelerinde çalıştı. 2011 yılından beri Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji Bölü-münde öğretim üyesidir. Temel çalışma alanları olan neoliberal kentleşme, sosyo-mekansal eşitsizlikler, göç ve etnisite konularında uluslararası ve ulusal dergilerde makaleler yayımlamıştır. Otoriter Neoliberalizmin Göl-gesinde: Kent, Mekân, İnsan başlıklı derleme kitabı 2020 yılında Nika Yayınevi’nden çıkmıştır. Ayrıca kentsel eşitsizlikler, emek politikaları ve mücadeleleri, sosyoloji zanaatı ve sosyal bilimlerde yöntem konularında çok sayıda makale ve kitap çevirisi ve benzer konularda popüler çevirileri vardır. Halihazırda İdealkent: Kent Araştırmaları Dergisi’nin editörler kurulu üyesi ve İdealkent “Kent ve Toplum” kitap dizisinin editörüdür.

Satın Al