Meydan ve Modernleşme

Meydanlar, şehirlerin tarih, kültür ve kimliğini en iyi yansıtan kamusal açık alanlardır. Meydanların şehir içindeki konumu, fiziki görünüm ve işlevleri kültür çevrelerine göre farklılık gösterir. Batı şehirlerinin meydanları, çevreleri dönemin mimarlık ve sanat anlayışını yansıtan eserlerle belirlenmiş kentsel mekânlardır.

Geleneksel Türk şehirlerinde, Pazar yeri, çarşı önü, çeşme başı, cami ve medrese avlusu gibi açık alanlar meydan işlevi görüyordu. Şehir dışında ‘’meydan’’ adı verilen alanlarda ise, at yarışı, spor gösterisi, askeri talim, bayram şenliği gibi etkinlikler yapılıyordu. Batılılaşma döneminde, Avrupa başkentleri örnek alınarak düzenlenen Türk şehirlerinin merkezlerinde, kamusal açık alan olarak meydanlar planlanmaya başlandı.

Şükrü Karatepe bu kitapta farklı kültürlerin meydan anlayışlarını ve Türkiye’deki şehir meydanlarının mekânsal dönüşümünü Kayseri örneği üzerinden incelemektedir. İncelenen konuların bol miktarda görsel kaynakla belgelenmesi, alanında ilk olan kitabı daha da ilgi çekici hale getirmektedir.

Kategoriler:

Kitap Bilgisi

Kitabın Özgün Adı

Meydan ve Modernleşme

Yazar

Şükrü Karatepe

Yayın tarihi

2021

Sayfa Sayısı

382

ISBN

978-605-70419-2-0

Etiket Fiyatı

98 TL

Yazar Bilgisi

Prof. Dr. Şükrü Karatepe

Şükrü Karatepe; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekilidir. Akademik uzmanlık alanı Anayasa Hukuku ve Siyaset Bilimi olan Karatepe, 1994-98’ de bir dönem Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Belediye Başkanlığından sonra akademik ilgilerini çevre ve şehir sorunları üzerine yoğunlaştıran Karatepe’nin bu alanda “Kendini Kuran Şehir”, “Erciyes’in Anıtsal Ağaçları”, “Meydan ve Modenleşme” adlı kitapları yayımlandı. Karatepe, “Şehir Ağaçları” ve “Kentsel Pratikler” üzerine hazırladığı kitap çalışmalarını sürdürmektedir.

Satın Al