Endüstri Mekansal Planlama ve Tasarım

Son yirmi yılda yoğun biçimde yaşanan sanayisizleşme sürecine karşın, yüzüncü yaşını kutlayacak olan cumhuriyetimiz, farklı ölçeklerde ciddi bir sanayi altyapısını ikinci yüzyıla devrediyor. Cumhuriyetin ilk yarısında devlet eliyle yürütülmüş olan büyük sanayi yatırımlarından sonra 1960’larda kurulmaya başlanan Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin daha geniş bir tabana yayılmasın katkı vererek ciddi bir bilgi ve deneyim birikimini beraberinde getirdi. Bugün ise önümüzde, mevcut üretim kapasitesinin yüksek teknoloji ile ekonomik ve ekolojik açıdan sürdürülebilir niteliğe kavuşturmak gibi bir ödev var. Söz konusu gelişimin sağlanması ise ancak, mevcut fiziksel altyapının niteliksel dönüşümü ile olanaklı. Bu koşul, siyasa-planlama-tasarım bütünlüğünün sağlanabilmesini kaçınılmaz kılıyor. Elinizdeki kitap, Türkiye planlama yazınında ihmal edile gelen sanayinin mekansal tasarımı sorunsalını konu edinmekte. Bu çerçevede, dört ülkeden on dört yazar, kent ve sanayi ilişkisini kentsel siyasa ve planlama ekseninde, mimari ve kentsel tasarım bağlamında tartışmaya açmakta. Sonrasında, 2019-2022 yılları arasında ODTÜ Kentsel Tasarım ve Mimarlık Yüksek Lisans Programlarının Güz döneminde yürüttüğü ‘Endüstriyel Şehircilik’ ortak stüdyosu çalışmaları seçkisi okuyucuyla paylaşılmakta.

Kategoriler: ,

Kitap Bilgisi

Boyutlar 16 × 24 cm
Kitabın Özgün Adı

Üretken Kentler İçin
Endüstri Mekansal Planlama ve Tasarım

Yayın tarihi

2023

Sayfa Sayısı

280

ISBN

978-625-99286-5-4

Yazar Bilgisi

Esen Çağlar, Politika Analiz Laboratuvarının (PAL) yönetici ortağıdır. Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’tan Uluslararası Kalkınma ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisansı, Princeton Üniversitesi’nden de Politika ve Politik Ekonomi dalında lisans dereceleri sahibidir. Sanayi politikası ve rekabet gücü, bölgesel ve kentsel ekonomik kalkınma konularındaki uzmanlığıyla, ekonomik kalkınma alanındaki çalışmaları yönetmektedir. UNDP ve OECD gibi çok taraflı uluslararası kuruluşlarda çalışmış olup; Türkiye, Umman, Filistin, Kıbrıs ve Etiyopya dahil olmak üzere çeşitli hükümetlere danışmanlık hizmetleri sunmuştur. 2013-2016 yılları arasında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) icra direktörü yardımcılığını üstlendi. Umman Sultanlığı Planlama Yüksek Kurulu’nda kıdemli danışman ve Ankara TED Üniversitesi Rektörlüğü’nde stratejik planlama danışmanı olarak çalışmıştır. 2006 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi’nde yardımcı öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

Olgu Çalışkan, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesidir. 2013 yılında Delft Teknoloji Üniversitesi’nde şehircilik alanında doktora derecesini almıştır. ODTÜ Kentsel Tasarım Yüksek Lisans programının stüdyo koordinatörlerinden biri olan yazarın araştırma ilgi alanları arasında fiziksel planlama ve tasarım, kentsel morfoloji, kentsel tasarım kuram ve metodolojisi yer almaktadır. Yayınları arasında, Built Environment dergisi sayı editörlüğü (2011, 2022) ve Journal of Urban Design (2010, 2022), Journal of Architectural and Planning Research (2011), Urban Design International (2012, 2020) ve Journal of Planning Education and Research (2021) dergilerinde araştırma makaleleri bulunmaktadır. Farklı tasarım ekipleri ile katılmış olduğu ulusal ve uluslararası kentsel tasarım yarışmalarından ödülleri bulunmaktadır.

Satın Al