Konya Hâtıratı

Hz. Mevlâna’nın Konya’yı düşünce dünyasına mekân olarak seçmesi, sâdece Selçuklu Sultanı’nın dâveti olarak izâh edilebilmez. Hâdise bu kadar sâde değildir. Hz. Yesevî mektebinden feyz ve vazife almış birçok Horasan Erinin, Alperenin hâtırasında Konya, “Diyar-ı enbiyâ vü âsfiyâ” olarak, hayret ve hayranlık hânesinde kayıtlıdır.

“Gel ve dergâhımı ziyaret et
Aşkın nuru buradan yayılır
Semerkand’a ve Buhara’ya,
Buradan
Konya’dan, bir an..”

Hakikatte yok olmanın en üst mertebelerine yükselmiş bir ulunun, Hz. Mevlâna’nın bu terennümü hikmetlerle de doludur.

Hz. Mevlâna ile Konya, hemdem olduklarından bu yana hep birlikte anıldılar. Biri bülbül iken diğeri ona Gülistan oldu. Biri aşktan, hasretten yanıp kavrulurken, diğeri ona “gâh vâhâ, gâhi sahrâ” oldu. Birbirlerinin sırrını hep aziz bildiler ve hiç ayrılmalıdır.
* * *
Kitap, Selçuklu’nun pâyitahtı bu olağanüstü şehrin yirminci asrından ilginç hatırlamalar, hâtıralar sunmaktadır. Kurgu olmadığı için belge değeri de taşıyan bu kısa ve renkli notları keyifle okuyacağınızı umuyoruz

Kategoriler:

Kitap Bilgisi

Kitabın Özgün Adı

Konya Hâtıratı

Yazar

Kâmil Uğurlu

Yayın tarihi

Kasım 2021

Sayfa Sayısı

284

ISBN

978-605-74052-3-4

Etiket Fiyatı

76 TL

Yazar Bilgisi

Kâmil Uğurlu

1942 yılında Konya’da (Hadim-Aladağ) doğdu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) mimarlık eğitimi aldı. Türk Mimarlık Sanatı konusunda doktor oldu. Selçuk Üniversitesi’nde proje, sanat tarihi ve estetik dersleri verdi. Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Yurt içinde ve dışında önemli projeler yönetti. TİKA’nın danışmanı olarak Orhun Anıtları Projesinde yer aldı ve Moğolistan’da Ötüken Vadisindeki müzelerin proje ve uygulamalarını yaptı. 1998 yılında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na getirildi. Başbakanlık Müşaviri oldu.
2009 Yerel Seçimlerinde Karaman Belediye Başkanlığına seçildi.
Kâmil Uğurlu mimarlık ve sanat tarihi kitaplarının yanında “Şehrengizler” yazdı. Yayınlanmış Karaman, Konya, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Sakarya-Oş (Kırgızistan) Şehrengizleri, şehir kitapları konusunda yeni bir akım başlattı. Konya Şehrengizi Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından “Yılın Şehir Kitabı” olarak değerlendirildi.
Farklı bir üslûpla yazdığı “destan-şiir” denemeleri de vardır. Bunlardan “Ötüşün Kuşlar Ötüşün” Türk Dünyası Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirildi. Yurt dışında iki kitabı yayımlandı. Uluslararası Struga Şiir Toplantısında Türkiye’yi temsil etti.
Uğurlu, Türk Ocakları Türk Kültürüne Hizmet Büyük Ödülü, Kırgızistan ve Kazakistan Devlet Nişanları, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Büyük ödüllerinin sahibidir.
Türkiye Yazarlar Birliği, Türk Dünyası Sanatçıları Vakfı (TÜRKSAV) kurucu üyesi, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği (TDMMB) Onur Kurulu, üç dönem Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulları üyesi, v.b. üyelikleri vardır.

Satın Al