Kent / Yaşam

Bu metin kentler üzerinde mimari ya da planlama alanlarında bilgi aktarmak amacında değil. Fakat insanlığın çoğunluğu gibi, yaşamını kentlerde geçirmiş biri olarak kent yaşamının bedenimize, zihnimize ve ruhumuza nasıl işlediğini, bir birey olarak hem çevre hem de toplum ile ilişkilerimizi kentin nasıl etkilediğini, kentlerde yaşam kalitesinin herkes için nasıl eşit kılınabileceğini ve belediyelerin ve plancıların genellikle göz ardı ettikleri gündelik yaşamın kentle ilişkilerini irdelemeye çalışıyor. Bu bakımdan, bazı bölümlerde plancıların, tarihçilerin, kent yaptırımlarında kendini yetkili gören kişilerin alanlarına giriyor gibi görünmesi, kentin her zaman bize parçalanamaz bir bütün olarak hitap ettiğinden ve kentlerin bütün unsurlarının hepimizi her an etkilediğindendir. Kent üzerine yazılan kitapların çoğunda hava kalitesi, ses, koku, ışık, doğa, sosyal ilişkiler, eğlence, spor, eğitim, kitap, sanat gibi konulara rastlamak zor. Fakat yaşam kalitesini, caddelerde arabaların ne hızla gittiği değil, bu tür özellikler oluşturmuyor mu? İşte, bu kitapta, farklı bölümler içinde bu tür gerçeklikleri ve kenti neden sevip neden sevmediğimizi gündeme getirmeye çalıştım.

Kategoriler:

Kitap Bilgisi

Kitabın Özgün Adı

Kent Yaşam

Yazar

Jale Nejdet Erzen

Yayın tarihi

2021

Sayfa Sayısı

204

ISBN

978-605-70419-0-6

Etiket Fiyatı

60 TL

Yazar Bilgisi

Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen, ressam, sanat tarihçisi. Art Center College of Design, Los Angeles’da resim lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı, 1974’de New York’da Hunter College’da Leo Steinberg’un derslerini izledi, 1981’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Mimar Sinan üzerine doktora tezini tamamladı, 1966-1974 yılları arasında çeşitli dönemlerde Amerika ve Avrupa müzelerinde Batı resmini inceledi. 1974’den bu yana ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde temel tasarım, sanat ve mimarlık tarihi, resim, fotoğraf ve estetik dersleri vermiştir. 1974’te ODTÜ’de başlattığı çevre estetiği dersi dünyada bu konuda verilen ilk derstir. 1982’de Fransa müzelerinde araştırma bursu ve 1985’de Fulbright bursu kazandı, 2006’da Goethe Enstitüsü’nün Alman çağdaş sanatı inceleme bursu kazandı. 1982-1985 yılları arasında Boyut Plastik Sanatlar dergisinin editörlüğünü yaptı. 1990 yılında Stephane Yerasimos ile Paris’te Grand Palais’de Osmanlı Mimarisi üzerine görsel-işitsel sergi düzenledi.

https://www.traditionrolex.com/22

Kurucularından olduğu Sanart Estetik ve Görsel Kültür Derneği’nin 1991’den 2011 yılına kadar birkaç dönem hariç başkanlığını sürdürmüştür. Sanart Derneği’nin çeşitli uluslararası sempozyumlarını düzenlemiş ve 10’un üstünde kitap ve yayının editörlüğünü yapmıştır. 1995-1998 yılları arasında Dünya Estetik Kurumu’nun genel sekreterliğini yapmıştır; 2016-2019 dönemi Dünya Estetik Kurumu başkanıdır. 2007 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK desteği ile 42 ülkeden sanatçı ve estetikçinin katıldığı Dünya Estetik Kongresini düzenlemiştir. Bu Kongrede, Mimarlar Odası’nın desteği ile 4 uluslararası yayın gerçekleştirmiştir. 1991’de Fransız Kültür Bakanlığının Sanat ve Edebiyat dalında şövalyelik ödülüne, 2000 yılında TÜYAP’ın en iyi eleştirmen ödülüne ve 2008 yılında Türkiye Mimarlar Odasının Mimarlığa Katkı ödülüne layık görülmüştür. Türk sanatçıları ve Mimar Sinan üzerine kitapları, İslam estetiği ve mimarisi ve karşılaştırmalı estetik ve çevre estetiği üzerine yerli ve uluslararası yayınları bulunmaktadır. 1986 yılından bu yana dünyanın birçok üniversitesinde konferans vermiş Osaka, Koper (Slovenya) ve Bologna üniversitelerinde misafir profesörlük yapmış ve seminerler vermiştir. 1971’de ilk sergisini Los Angeles Art Association’da ve mezun olduğu okulda açmış̧, müteakiben Fransa’da Vichy’de, Roma Sapienza Üniversitesinde, İtalya Aquila’da, sergiler açmış toplu sergilere katılmış, Türkiye’de 1974’ten itibaren Türkiş galerisi, Nev galerisi, İstanbul Urart Galerisi, Zon, Siyah-Beyaz, Takı ve Bilkent galerilerinde sergiler açmıştır. Resimleri Türkiye, Fransa, Hollanda, Kanada, ABD ve İtalya’da birçok özel ve resmi koleksiyonda bulunmaktadır.

Satın Al